Logo GadgetsBestellen.nl

Gadgetsbestellen

De VR-game revolutie; wat kunnen we op korte termijn verwachten?

20 juli 2018 | Door: Redactie

Een man met VR-bril speelt een Virtual Reality game

Met de alsmaar vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van gaming is het voor veel mensen bijna onmogelijk bij te houden op welk punt we nu werkelijk staan en... of het nóg mooier en nóg beter kan. Het traditionele gamen is immens populair en je vraagt je af hoe veel intenser de game beleving eigenlijk nog kan worden. Na 3D lijkt die opgave een onmogelijke taak, maar de innovaties vliegen ons om de oren en sommige grote producenten hebben de stap naar het Virtual Reality (VR) genomen. Je stapt met een VR game als het ware in een andere wereld waarbij je volledig losgekoppeld bent van de werkelijkheid.

Computer gesimuleerde werkelijkheid

VR is in feite een computer gesimuleerde werkelijkheid. Met Virtual Reality wordt een omgeving gecreëerd die jouw fysieke aanwezigheid naspeelt. Je zit gewoon in je stoel maar met een speciale VR bril lijkt het alsof je in een andere 3D-wereld bent waarin jij je kan verplaatsen. Die wereld is zo echt mogelijk nagemaakt maar je ziet nog altijd dat het een computersimulatie is. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe dit er in de toekomst mogelijk kan uitzien, maar als de ontwikkelingen in het huidige tempo blijven doorgaan mogen we zonder meer aannemen dat de VR-wereld bizar eng dichtbij onze echte wereld kan gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de film Avatar.

Audio en visueel hand in hand voor de meest optimale game ervaring

Tijdens het gamen is de beleving van het spel de werkelijke uitdaging. Als jij volledig op kan gaan in de game, dan heeft de fabrikant iets afgeleverd waar veel meer mensen ook gebruik van willen maken. Alle game producenten zullen dan ook overgaan op VR en hierin zoveel mogelijk zintuigelijke ervaringen toepassen. Denk hierbij aan het voelen van bijvoorbeeld metaal of planten. Of het ruiken  van een pan spaghetti. En natuurlijk geluid. Audio is door de jaren al verder ontwikkeld en loopt enkele stappen voor de visuele ontwikkelingen uit. Maar deze twee zullen elkaar gaan aanvullen om de game ervaring te optimaliseren.

Toepassen technologie in gaming langzamer dan de werkelijke ontwikkelingen

VR gaming is geen toekomstbeeld, het is er al en zal zeer snel doorontwikkelen. Als we terugkijken naar hoe snel bijvoorbeeld de 360-graden ervaring in het gamen werd toegepast, kunnen we zien dat de technologie zich sneller ontwikkelt dan de fabrikanten het kunnen bijhouden en toepassen in nieuwe spellen. De randapparatuur moet immers ook worden aangepast en dat kost iedere keer veel geld. Virtual Reality gaming waarbij geur, gevoel en andere sensaties tot in de kleinste details worden toegepast, zal dan ook in kleinere stappen gebeuren. De techniek is al wel zover maar het betaalbaar toepassen kan alleen in het groot en dat kost wat meer tijd. 

Virtual Reality gaming zou ons misselijk maken

Er klinken ook woorden van kritiek en ongeloof wanneer het gaat om het op grote schaal toepassen van Virtual Reality in gaming. VR en gaming zouden namelijk niet met elkaar verbonden kunnen worden. Omdat onze ogen, onze hersenen in feite, niet ontworpen zijn om in een dergelijke virtuele wereld te opereren. We kijken met onze ogen, en juist onze ogen zouden de snelheid van de beelden van de virtuele wereld om ons heen niet aankunnen en worden we er uiteindelijk misselijk van. Het is leuk maar de gemiddelde gamer zou het niet langer dan een uur of twee kunnen volhouden in een VR game. Het nieuwtje zou er dan ook al snel vanaf zijn en keren we naar verloop van tijd weer terug naar het traditionele gamen, zoals we dat nu nog altijd in grote getale doen. We gaan het zien...

Contactopnemen

Vragen? Opmerkingen? Neem vrijblijvend contact met ons op.